You are currently viewing Πως να βοηθήσετε τα παιδιά που φοβούνται τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Πως να βοηθήσετε τα παιδιά που φοβούνται τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Δεν είναι σπάνιο για ένα παιδί να φοβάται έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως οι βροντές, οι κεραυνοί, ή ακόμη και τον πολύ δυνατό αέρα. Μάλιστα, είναι μέσα στους πιο δημοφιλείς φόβους των μικρών παιδιών.
Πώς μπορείς να το βοηθήσεις 

Αρχικά, συζήτησε μαζί του. Εξήγησέ του πως δεν χρειάζεται να φοβάται τα καιρικά φαινόμενα καθώς απλά «δείχνουν τον καιρό». Μίλησέ του με απλό λεξιλόγιο ώστε να κατανοήσει πλήρως πως δεν χρειάζεται να φοβάται. Στη συνέχεια, εξήγησέ του πως με την ΕΜΥ τις περισσότερες φορές αυτά τα φαινόμενα μπορούν να προβλεφθούν και έτσι να γνωρίζουμε πότε έρχονται.

Το παιχνίδι

Μετά τη συζήτηση έρχεται το παιχνίδι στον αέρα και τη βροχή. Αν νιώθει άνετα, τότε βγείτε έξω να παίξετε. Αφήστε το να νιώσει στο δέρμα του τις σταγόνες της βροχής και τον αέρα.
Ωστόσο, αν φοβάται πολύ και στρεσάρεται, τότε μην το πιέσεις.

Άκουσέ το

Όταν αρχίζει να εξηγεί γιατί φοβάται, μην απαξιώνεις ή μειώνεις τον φόβο του. Είναι σημαντικό να νιώσει το παιδί πως το ακούς και το καταλαβαίνεις. Όχι πως προσπαθείς να το πείσεις πως δεν φοβάται. Άλλωστε, όσο περισσότερο σου μιλήσει τόσο πιο εύκολο θα είναι να καταλάβεις τι πρέπει να απαντήσεις. Έτσι θα το καθησυχάσεις σχετικά με τον φόβο του.

Search this website Type then hit enter to search