You are currently viewing Ασφαλής χρήση Τζακιού και Σόμπας

Ασφαλής χρήση Τζακιού και Σόμπας

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΟΜΠΑΣ

Χρήσιμες οδηγίες για την δική μας ασφάλεια, αλλά και της οικογένειάς μας, τώρα που ο χειμώνας μπήκε για τα καλά και τα τζάκια μαζί με τις διάφορου τύπου σόμπες έχουν την τιμητική τους.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

• Μη χρησιμοποιείτε θερμάστρες ανοικτού τύπου με γυμνή φλόγα. Να αποφεύγετε συσκευές που έχουν ορατές ή εκτεθειμένες πυρακτωμένες επιφάνειες, όπως μαγγάλια κλπ.
• Να προβαίνετε σε τακτική συντήρηση (τουλάχιστον κατ’ έτος).
• Να τηρείτε απόσταση ασφαλείας τουλάχιστον 1 μέτρου ανάμεσα στο τζάκι ή την σόμπα από τα καυστά υλικά, όπως κουρτίνες, ξύλινα έπιπλα, χαλιά, ξύλινους τοίχους κλπ. Σε καμία περίπτωση μην τοποθετείτε τις θερμάστρες πάνω σε χαλιά
• Να μην βάζετε πάνω στις σόμπες και δίπλα στο τζάκι ρούχα , εσώρουχα, κάλτσες κλπ. να στεγνώνουν. Αν τα ξεχάσετε για αρκετή ώρα πάνω στην αναμμένη συσκευή θα αναφλεγούν.
• Να επιλέγετε κατάλληλη θέση ώστε να μην ελλοχεύει ο κίνδυνος ανατροπής τους. Επίσης, δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των θερμαστρών σε οδεύσεις διαφυγής- εξόδους κινδύνου και γενικά σε χώρους που τυχούσα δυσλειτουργία της συσκευής θα καταστήσει ανενεργή την έξοδο.
• Τα υγρά καθαρισμού για ρούχα, δάπεδα και συσκευές, είναι γενικά εύφλεκτα. Μην ενεργοποιείτε τις συσκευές αμέσως μετά τη χρήση αυτών των υγρών, επειδή μπορεί να υπάρχουν ακόμη στο χώρο ατμοί τους. Επίσης, μην τοποθετείτε τις θερμάστρες σε χώρους όπου υφίσταται βενζίνη, άλλοι εύφλεκτοι ατμοί ή εύφλεκτα αέρια.
Πριν φύγετε από το σπίτι σας, ελέγξτε αν είναι αναμμένο το τζάκι ή αν υπάρχουν αναμμένες θερμάστρες.
Να υπάρχει τουλάχιστον ένας πυροσβεστήρας στο σπίτι. Ο πυροσβεστήρας να είναι ξηρής σκόνης και κατάλληλος για κατάσβεση πυρκαγιών παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος.
Σχεδιάστε και εξασκηθείτε στην εκκένωση της οικίας σας σε περίπτωση πυρκαγιάς.
Μη ρίχνετε εύφλεκτο υγρό, όπως βενζίνη, οινόπνευμα κλπ. για την ενίσχυση ή αναζωπύρωση της φωτιάς επειδή δημιουργούνται απότομα πολλές εστίες πυρκαγιάς, που μπορεί να μεταδοθούν σε διάφορα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά ή να κινδυνεύσετε και εσείς οι ίδιοι.
Όταν αφαιρείτε τη στάχτη από το τζάκι ή την σόμπα καυσόξυλων χρησιμοποιείτε ένα μεταλλικό φαράσι. Προσέχετε να μην σας πέσουν αναμμένα κάρβουνα πάνω στα χαλιά. Ποτέ να μην αδειάζετε τη στάχτη σε πλαστικό σκουπιδοτενεκέ.
• Αν το δάπεδο είναι ξύλινο ή είναι κατασκευασμένο από καυστά υλικά, τοποθετήστε τη σόμπα πάνω σε βάση ελάχιστου πάχους  5-10 εκατοστών, από πυράντοχα υλικά. Η βάση να εκτείνεται περιμετρικά της σόμπας σε απόσταση τουλάχιστον μισού μέτρου. Αν η απόσταση μεταξύ βάσης σόμπας και δαπέδου είναι μικρότερη από 50 χιλιοστά, η σόμπα δεν πρέπει να τοποθετείται σε δάπεδο ξύλινο ή κατασκευασμένο από καυστά υλικά. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η κατασκευή να μην παρεμποδίζει την ελεύθερη κυκλοφορία του αέρα ανάμεσα στην σόμπα και το δάπεδο.

Αν χρησιμοποιείτε Σόμπα Πετρελαίου ή λαδιού

• Να ελέγχετε σε τακτά χρονικά διαστήματα την στεγανότητα των σωλήνων και των ρακόρ. Δείτε μήπως τρέχει πετρέλαιο στο πάτωμα. Να χρησιμοποιείτε το καύσιμο που προτείνει ο κατασκευαστής.
• Να ελέγχετε την καλή κατάσταση του μπεκ. Αν είναι χαλασμένα θα γίνει υπερχείλιση στο χώρο καύσεως.
Ποτέ να μην βάζετε καύσιμο στην σόμπα όταν είναι σε λειτουργία ή ζεστή.
• Όταν θέλετε να κλείσετε τη σόμπα, κλείνετε απαραίτητα το διακόπτη παροχής.
• Ποτέ μην προσπαθήστε να ανάψετε τη σόμπα, όταν μέσα στο καυστήρα της υπάρχει περισσότερη ποσότητα καυσίμου. Υπάρχει κίνδυνος να υπερθερμανθεί προκαλώντας πυρκαγιά. Επίσης μπορεί να γίνει ακόμα και έκρηξη της δεξαμενής του καυσίμου. Προτιμήστε σόμπες με μηχανισμό ασφαλείας στην σόμπα. Δεν επιτρέπει την τροφοδοσία καυσίμου σε περίπτωση σβησίματος της φλόγας.
• Αν για τη λειτουργία της απαιτείται και ρεύμα να είστε προσεκτικοί με το άνοιγμα και το κλείσιμο του διακόπτη.
Ποτέ μη ξεχάσετε το μοτέρ του ρεύματος σε λειτουργία ενώ η σόμπα είναι σβησμένη.
• Μην την τοποθετείτε πάνω σε χαλιά.

Αν χρησιμοποιείτε Σόμπα Ηλεκτρική

• Μην τη χρησιμοποιείτε ποτέ χωρίς προστατευτικό μεταλλικό πλέγμα.
• Μην την τοποθετείτε πάνω σε χαλιά. Μπορεί να ανατραπεί και να προκαλέσει πυρκαγιά. Να προτιμάτε συσκευές που διαθέτουν ειδική ασφάλεια κλεισίματος που ενεργοποιείται σε περίπτωση ανατροπής.
• Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε σόμπες με αντίσταση που είναι ορατή γιατί, αν και φθηνότερες, είναι επικίνδυνες.
Σβήστε τη συσκευή όταν δεν είστε στο δωμάτιο ή κοιμόσαστε.
Ελέγχετε συχνά την κατάσταση των καλωδίων. Γυμνά καλώδια και ελαττωματικές πρίζες προκαλούν πυρκαγιά.

 Αν χρησιμοποιείτε Σόμπα Υγραερίου

• Κατά το άναμμα αφού ανοίγετε τη στρόφιγγα της φιάλης να βάζετε και το μπουτόν στην ανάλογη θέση. Κατά το σβήσιμο κλείνετε τη στρόφιγγα της φιάλης. Επίσης βάζετε το μπουτόν στην ανάλογη θέση.
• Μην ξεχνάτε πως πολλοί τύποι σομπών υγραερίου πρέπει να λειτουργούν με τον ειδικό ρυθμιστή χαμηλής πιέσεως.
• Προσέχετε ώστε ο ελαστικός σωλήνας τροφοδοσίας του υγραερίου να μην είναι τσακισμένος.
Μην αφήνετε τη σόμπα αναμμένη μέσα στο δωμάτιο όταν κοιμόσαστε ή φεύγετε από το σπίτι. Διατηρείτε τη σόμπα μακριά από υγρασία.
• Μην τη χρησιμοποιείτε στο μπάνιο.
Μην τη μεταφέρετε από δωμάτιο σε δωμάτιο αναμμένη.
• Κάνοντας αλλαγή της φιάλης, φροντίστε ώστε ο διακόπτης της φιάλης να είναι κλειστός, να μην υπάρχει κοντά φλόγα. Κυρίως μην καπνίζετε
• Ορισμένες μεταβολές του χώρου εγκατάστασης μπορεί να επηρεάσουν την απόδοσή της θερμάστρας με δυσμενείς επιπτώσεις για την ασφάλειά σας.
Απαγορεύεται η εγκατάσταση φιαλών υγραερίου σε υπόγειους χώρους, καθώς και ισόγειους, που επικοινωνούν απευθείας με υπόγειους χώρους.