You are currently viewing Κεραυνός – Πώς να μείνετε ασφαλείς

Κεραυνός – Πώς να μείνετε ασφαλείς

Μπορεί η πιθανότητα να μας χτυπήσει κεραυνός να είναι μικρότερη από μία στο εκατομμύριο (σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων), ωστόσο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί.

«Όταν βροντά, πηγαίνετε σε εσωτερικό χώρο»

Σύμφωνα με το CNN, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ έχει ένα απλό αλλά αποτελεσματικό σύνθημα: «Όταν βροντά, πηγαίνετε σε εσωτερικούς χώρους».

Μόλις ακούσετε βροντή, δείτε κεραυνούς ή ο ουρανός δείχνει απειλητικός, θα πρέπει να κατευθυνθείτε σε εσωτερικό χώρο όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι ασφαλής μέσα σε ένα μεγάλο κτίριο ή σε ένα εντελώς κλειστό όχημα με μεταλλική οροφή» λέει στο CNN ο Ron Holle, μετεωρολόγος στο National Lightning Safety Council. «Οποιοδήποτε μέρος πέρα από αυτές τις δύο τοποθεσίες δεν είναι ασφαλές».

Κανονικό κτίριο θεωρείται μια κατασκευή με ηλεκτρική καλωδίωση και υδραυλικά, εξηγεί. Οι σκηνές, τα υπόστεγα, οι καλύβες και τα περίπτερα για πικνίκ δεν είναι ασφαλή από κεραυνούς.

Αυτό συμβαίνει επειδή όταν ο κεραυνός χτυπά ένα σπίτι ή άλλο κτίριο, ταξιδεύει μέσω των υδραυλικών εγκαταστάσεων και των καλωδιώσεων σε γειωμένες ράβδους που διοχετεύουν με ασφάλεια όλη αυτή την ηλεκτρική ενέργεια στη γη. Μια σκηνή, για παράδειγμα, δεν προσφέρει τέτοια προστασία.

Αν ακούσετε βροντή ενώ κάνετε κάμπινγκ ή βρίσκεστε στην παραλία και δεν έχετε πρόσβαση σε μεγάλο κτίριο, θα πρέπει να αναζητήσετε καταφύγιο στο όχημά σας αμέσως.

Θα πρέπει να περιμένετε 30 λεπτά από την τελευταία φορά που ακούσατε βροντή για να φύγετε από το όχημα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι ποδηλάτες ή οι μοτοσικλετιστές που ακούνε βροντή θα πρέπει να έρθουν σε ένα ασφαλές κτίριο και επίσης να περιμένουν μέχρι να περάσουν 30 λεπτά από το τελευταίο βουητό.

Πώς να αποφύγετε τους κεραυνούς σε εσωτερικούς χώρους

Ας πούμε πως μόλις ακούσατε βροντή και πήγατε σε κατάλληλο κτίριο. Καλά νέα: «Είσαι μακράν πιο ασφαλής μέσα απ’ ό,τι έξω» λέει ο Holle.

Το επόμενο βήμα είναι να κλείσετε τα παράθυρα και να αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικών συσκευών με καλώδιο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το CNN.

«Δεν πρέπει να ακουμπάτε καλωδιώσεις και υδραυλικά, όπως να κρατάτε ένα ενσύρματο τηλέφωνο ή να κρατάτε μια συσκευή τη στιγμή που θα χτυπήσει κεραυνός το σπίτι» εξήγησε ο Holle. «Το να έχετε τα χέρια σε νερό που τρέχει στον νεροχύτη ή στην μπανιέρα ενέχει επίσης κίνδυνο» προσθέτει.

Θα πρέπει επίσης να μείνετε μακριά από μπαλκόνια, βεράντες, γκαράζ, παράθυρα και εξωτερικές πόρτες, τονίζει η μετεωρολογική υπηρεσία.

Και αν ο εξωτερικός χώρος δεν είναι ασφαλής για ανθρώπους στη διάρκεια μιας καταιγίδας, δεν είναι ασφαλής ούτε για τα κατοικίδια ζώα. Πάρτε τα κατοικίδιά σας μέσα το συντομότερο δυνατό όταν ακούτε βροντές. Τα σπίτια σκύλων δεν παρέχουν προστασία από τα πλήγματα κεραυνού και τα σκυλιά που είναι δεμένα σε δέντρα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Πώς να μείνετε ασφαλείς σε εξωτερικούς χώρους

Μια βασική στρατηγική αποφυγής του κεραυνού είναι η γνώση και ο σχεδιασμός.

Τσεκάρετε τον καιρό εάν έχετε προγραμματίσει δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους και να τις αποφεύγετε εάν υπάρχει πρόβλεψη για καταιγίδα. Όμως εάν βρίσκεστε ήδη έξω και ακούσετε βροντές, υπάρχουν ακόμα μερικά πράγματα που μπορεί να μειώσουν ελαφρώς τον κίνδυνο, στην περίπτωση που δεν έχετε άμεση πρόσβαση σε κλειστό χώρο.

Σε περίπτωση καταιγίδας, αποφύγετε τα ανοιχτά χωράφια ή την κορυφή ενός λόφου. Ομοίως, θα πρέπει να μείνετε μακριά από ψηλά, απομονωμένα αντικείμενα όπως τα δέντρα και να απομακρυνθείτε αμέσως από υδάτινα σώματα. Αποφύγετε τυχόν υγρά ή μεταλλικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ηλεκτρισμό.

Οι χαμηλές περιοχές όπως οι κοιλάδες και οι χαράδρες είναι ένα ασφαλέστερο μέρος. Εάν βρίσκεστε σε ομάδα, απλωθείτε για να αποτρέψετε τη μεταφορά ρεύματος μεταξύ ανθρώπων. Και μην ξαπλώνετε στο έδαφος.

Επιζώντας από κεραυνό

Αν και η συντριπτική πλειονότητα των θυμάτων από χτύπημα κεραυνού επιζεί, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι σοβαρές και μακροχρόνιες.

Οι επιζώντες τις περισσότερες φορές υφίστανται σοβαρούς τραυματισμούς και εγκαύματα, ενώ μπορεί να μείνουν με κάποια αναπηρία, με συμπτώματα μεταξύ άλλων επιληπτικές κρίσεις και απώλεια μνήμης.

Εάν κάποιος γύρω σας χτυπηθεί από κεραυνό, καλέστε αμέσως βοήθεια.

Οι άνθρωποι που έχουν χτυπηθεί από κεραυνό δεν φέρουν ηλεκτρικό φορτίο, σύμφωνα με το CDC, επομένως είναι ασφαλές να τους αγγίξετε και να τους μετακινήσετε. Η καρδιά ή η αναπνοή του θύματος μπορεί να έχει σταματήσει και μπορεί να χρειαστεί ΚΑΡΠΑ.