You are currently viewing Περπάτημα στο χιόνι και στον πάγο

Περπάτημα στο χιόνι και στον πάγο

Πώς περπατάμε στο χιόνι, στον πάγο αποφεύγοντας το γλίστρημα και την πτώση.

 

Παρακάτω θα αναφέρουμε οδηγίες που μπορούμε να έχουμε υπόψιν, ώστε να αποφύγουμε παραπατήματα και γλιστρήματα περπατώντας στο χιόνι και στον πάγο:

 • Δεν βγαίνουμε από το σπίτι εάν δεν υπάρχει πραγματική ανάγκη. Η έξοδός μας να είναι κατά τις μεσημεριανές ώρες και όχι τις πρωινές ή όταν δύει ο ήλιος, προς αποφυγήν του παγετού (εάν αυτό είναι δυνατό).
 • Καλό είναι να φοράμε υποδήματα με αντιολισθητική σόλα (πχ κρεπ), και σκληρή ανένδοτη, όχι εύκαμπτη σόλα.
 • Φοράμε κατάλληλο ρουχισμό: πάντοτε διπλές κάλτσες, σκούφο, γάντια, στεγνά και κατά προτίμηση ισοθερμικά ρούχα.
 • Βαδίζουμε αργά και προσεκτικά, κυρίως όταν ο δρόμος έχει πάγο ή είναι γλιστερός ή είναι σκοτεινά. Είναι σημαντικό να μη βιάζεστε όταν περπατάτε στο χιόνι. Ακόμα κι αν έχετε αργήσει και προσπαθείτε να φτάσετε κάπου γρήγορα, να είστε ήρεμοι. Αν βιαστείτε, ίσως να φθάσετε αργά ούτως ή άλλως, λόγω κάποιας πτώσης. Περπατήστε λοιπόν με μικρά και προσεκτικά βήματα για να αποφύγετε την πτώση. Όσο μεγαλώνουμε, τα αντανακλαστικά μας αμβλύνονται με αποτέλεσμα σε πιθανή πτώση να μην έχουμε την ετοιμότητα να προφυλαχτούμε προτάσσοντας τα χέρια μας, γι’ αυτό παιδιά και ηλικιωμένοι πέφτουν πιο συχνά με το πρόσωπο και πιο ανώμαλα με αποτέλεσμα βαρύτερες κακώσεις.
 • ΠΟΤΕ δεν περπατάμε με τα χέρια στις τσέπες, διότι εάν γλιστρήσουμε δεν θα μπορέσουμε να διορθώσουμε άμεσα και αποτελεσματικά και να ξαναφέρουμε το κέντρο βάρους μας στη βάση στήριξής μας. ΠΟΤΕ δεν τρέχουμε στο χιόνι ή στον πάγο.
 • Δεν βαδίζουμε πάνω στον πάγο ή κοντά στα διερχόμενα αυτοκίνητα διότι υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού. Πατάμε πάντοτε μαλακό χιόνι όπου αυτό είναι δυνατό.
 • Σε περίπτωση που αισθανόσαστε άβολα και έχετε αστάθεια χρήσιμη είναι η χρήση μπαστουνιού ή βακτηρίας.
 • Διατηρήστε το βάρος σας να κλίνει ελαφρώς προς τα εμπρός στο εσωτερικό των ποδιών σας. Βαδίζουμε με ελαφρώς ανοικτά τα πόδια για να διευρύνουμε τη βάση στήριξής μας. Αυτό σημαίνει ότι το περπάτημα σας θα μοιάζει λίγο μ’ αυτό του πιγκουίνου. Αυτή η θέση θα είναι πιο σταθερή κατά την προσπάθεια μας να προχωρήσουμε σε μια ολισθηρή επιφάνεια. Αν πέσετε, ενώ περπατάτε σε αυτή τη θέση, είναι πιο πιθανό να πέσετε προς τα εμπρός και όχι προς τα πίσω.
 • Αν έχετε την επιλογή να περπατήσετε σε μια πιο σταθερή επιφάνεια τότε κάντε το. Σε γλιστερό δρόμο προτιμάτε να βαδίζετε σε χώμα ή γρασίδι αντί σε πλακάκι ή άσφαλτο.
 • Περπατήστε κοντά στις άκρες του πεζοδρομίου, όπου κάποιοι έχουν περπατήσει ήδη. Το συγκεντρωμένο χιόνι σε κάποια σημεία του πεζοδρομίου μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε πάγο, το οποίο είναι πολύ πιο ολισθηρό.
 • Επικεντρωθείτε στο περπάτημα. Δώστε προσοχή στο σημείο όπου είσαστε και μην αποπροσανατολίζεστε. Προσπαθήστε να σκεφτείτε μερικά βήματα μπροστά και να σχεδιάσετε τις επόμενες κινήσεις σας, πριν να τις κάνετε. Αυτό θα σας βοηθήσει να διαλέξετε την καλύτερη διαδρομή και να αποφύγετε τις ιδιαίτερα ολισθηρές περιοχές. Αποφεύγουμε απότομες ανηφόρες ή κατηφόρες και σκάλες, όπου αυτό είναι δυνατό.
 • Σε περίπτωση πάγου ή χιονιού γύρω από το σπίτι χρήσιμο είναι να ρίξετε αλάτι, να καθαρίσετε τον πάγο και να περιορίσετε τις μετακινήσεις σας.
 • Εάν η πτώση είναι αναπόφευκτη, τότε προσπαθούμε να γίνουμε «βαρελάκι» ώστε να μετριάσουμε και να ελέγξουμε καλύτερα την ορμή που αποκτούμε πέφτοντας. Ο συγκεκριμένος τύπος πτώσεως απαντάται στους αναβάτες μοτοσυκλέτας και δεν μένει παρά να παρακολουθήσετε φιλμάκια με τέτοιες πτώσεις.
 • Τέλος, το να ασκήστε και να έχετε καλή φυσική κατάσταση βοηθάει στην πιο σταθερή βάδιση και καλύτερη κίνηση διότι οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και οι αρθρώσεις κινούνται πιο αρμονικά.

Πηγή: medlabnews.gr