You are currently viewing Πυρκαγιά στο σπίτι: συμβουλές αντιμετώπισης

Πυρκαγιά στο σπίτι: συμβουλές αντιμετώπισης

Αν ξεφύγει από τον έλεγχο, μία πυρκαγιά στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει μεγάλες καταστροφές.

Για την έγκαιρη αντιμετώπιση μίας μικρής κλίμακας πυρκαγιάς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα άμεσα βήματα που πρέπει να πραγματοποιήσετε. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να δράσετε με ψυχραιμία.

Διαβάστε παρακάτω τι εξοπλισμό χρειάζεστε στο σπίτι σας και κάποιες συμβουλές άμεσης δράσης.

1. Πυροσβεστήρας

Είναι προφανές ότι ένας πυροσβεστήρας μπορεί να σας σώσει τη ζωή. Γνωρίζατε, όμως, ότι υπάρχουν πυροσβεστήρες που μπορούν να επιδεινώσουν μια πυρκαγιά;

Οι πυροσβεστήρες φέρουν ειδική σήμανση. Κατηγοριοποιούνται σύμφωνα με τα φλεγόμενα υλικά με A για στερεά, B για υγρά καύσιμα, C για αέρια, D για πυρκαγιές μετάλλων, E για πυρκαγιές με ηλεκτρικό ρεύμα και F για ακόρεστα έλαια και λίπη σε εστίες μαγειρέματος.  Οι πιο κοινοί είναι οι εξής:

  • Πυροσβεστήρας διοξειδίου του άνθρακα: Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σ’ ένα ευρύ πεδίο υγρών καυσίμων, αλλά και ηλεκτρικών συσκευών. Για παράδειγμα μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε εάν μία ηλεκτρική συσκευή στο σπίτι σας πάρει φωτιά εφόσον βρίσκεται στο ρεύμα.
  •  Πυροσβεστήρας αφρού: Ο πυροσβεστήρας αφρού είναι γενικής χρήσης. Καλύπτει την κατηγορία των υγρών καυσίμων (Β) αλλά και των στερεών (Α). Για παράδειγμα, εάν πάρει φωτιά ο καναπές, οι κουρτίνες ή το χαλί σας, είναι μία καλή επιλογή.
  • Πυροσβεστήρας νερού: Οι πυροσβεστήρες νερού χρησιμοποιούνται για ανθρακούχα υλικά όπως ξύλα και υφάσματα που μπορεί να έχουν συγκολλητικές ουσίες. Καλύπτει μόνο την κατηγορία στερεών (A) και δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε υγρά καύσιμα όπως μία φωτιά σε τηγάνι της κουζίνας.
  • Πυροσβεστήρας ξηρής σκόνης: H ξηρή σκόνη είναι ένα εξαιρετικό υλικό για γρήγορη καταπολέμηση της πυρκαγιάς σε πολλαπλές περιπτώσεις. Καλύπτει όλες τις κατηγορίες A,B,C,D.

Για το σπίτι μας ο πυροσβεστήρας που μπορεί να μας καλύψει είναι της ξηρής σκόνης, καθώς καταπολεμά όλες τις φωτιές που μπορεί να προκληθούν σε αυτό και με παρουσία ηλεκτρικού ρεύματος. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πυροσβεστήρας διοξειδίου του άνθρακα.
Τοποθετήστε το πυροσβεστήρα  στον σωστό χώρο του σπιτιού, άμεσα προσβάσιμο και κοντά στις εξόδους ή πόρτες του σπιτιού και μακριά από μικρά παιδιά.

Όλοι οι πυροσβεστήρες ανεξάρτητα από το υλικό που περιέχουν ή την κατηγορία πυρκαγιάς που χρησιμοποιούνται, πρέπει απαραίτητα μια φορά τον χρόνο να ελέγχονται από εξουσιοδοτημένο τεχνικό. Κάθε φορά μετά από χρήση ο πυροσβεστήρας πρέπει να «πάει» για έλεγχο και αναγόμωση.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι πυροσβεστήρες έχουν ημερομηνία λήξης και πρέπει να περνούν έλεγχο συντήρησης κάθε χρόνο γι’ αυτό και στο επάνω μέρος τοποθετείται ένα πλαστικό δαχτυλίδι χαρακτηριστικό της χρονιάς που επιθεωρήθηκε ή αναγράφεται η ημερομηνία κατασκευής. Τέλος, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ο πυροσβεστήρας, πρέπει να γνωρίζετε πώς να τον χρησιμοποιείται.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι αφαιρείτε την περόνη ασφάλισης και πατάτε τη σκανδάλη από τουλάχιστον 1,5 μέτρο μακριά.

 

2. Πυρίμαχη κουβέρτα

Αυτή είναι η καλύτερη επιλογή για πυρκαγιές σε σκεύη μαγειρέματος. Καλύπτοντας μια επιφάνεια που καίγεται με μια πυρίμαχη κουβέρτα, το οξυγόνο που τροφοδοτεί την πυρκαγιά δεν μπορεί να περάσει. Επομένως, η φωτιά σβήνει.
Μπορείτε επίσης να σκεπάσετε με αυτήν έναν άνθρωπο που καίγονται τα ρούχα του.

Συσκευασμένη μέσα στη θήκη προστασίας της, μπορεί να στερεωθεί στον τοίχο ή να φυλάσσεται στο εσωτερικό ενός ντουλαπιού. Πρέπει όμως να μπορείτε να την βρείτε εύκολα σε περίπτωση ανάγκης.

3. Βρεγμένη πετσέτα

Αν ΔΕΝ έχουμε μια πυρίμαχη κουβέρτα τότε και μόνο τότε βρέχουμε μια μεγάλη πετσέτα, την στραγγίζουμε καλά και σκεπάζουμε το σκεύος που καίγεται. Μπορεί να αντικαταστήσει την πυρίμαχη κουβέρτα ως έσχατη λύση. Τοποθετήσετε πετσέτες στις χαραμάδες μιας πόρτας και σε φρεάτια εξαερισμού για να προστατευτείτε από μια πιο σοβαρή φωτιά και να αποτρέψετε την εξάπλωση του καπνού, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει ασφυξία. Καλύψτε την μύτη και το στόμα με μια πετσέτα αν αρχίσει να δημιουργείται καπνός. Επειδή αν τον εισπνεύσετε μπορεί να είναι θανατηφόρος, προσπαθήστε να κινείστε χαμηλά προς την έξοδο.

4. Σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς

Μπορεί να μην σταματά την πυρκαγιά, αλλά θα σας ειδοποιήσει έγκαιρα, ώστε να είστε ασφαλείς. Η εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού πυρκαγιάς αποδεικνύεται σοφή επιλογή, σε περίπτωση που ξεσπάσει μια φωτιά όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού ή κοιμάστε. Θα πρέπει να ελέγχετε το σύστημα συναγερμού σας σε μηνιαία βάση και αν οι μπαταρίες αφαιρούνται, πρέπει να αντικαθίστανται τουλάχιστον κάθε έξι μήνες. Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα συστήματα που μπορείτε να εγκαταστήσετε τα οποία, εφόσον ανιχνεύσουν φωτιά, κόβουν το ρεύμα προκειμένου να μην τροφοδοτείται με θερμότητα η εστία. Μπορείτε να τα αναζητήσετε σε εξειδικευμένα καταστήματα.

5. Σκάλα πυροδιαφυγής

Αν ζείτε σε πολυκατοικία, είναι απαραίτητη για να μπορέσετε να διαφύγετε. Σε περίπτωση ανάγκης, απλά την ανοίγετε και την προσαρτάτε στην εξωτερική πλευρά του παραθύρου σας.

6. Πρόσβαση σε κινητό ή σταθερό τηλέφωνο

Καλέστε την πυροσβεστική υπηρεσία (τηλέφωνο: 199) ακόμα και αν η φωτιά είναι μικρή ή έχει σβήσει.

Σχεδιάστε από πριν τη διαφυγή σας, για να μπορέσετε να απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Βεβαιωθείτε ότι όλοι στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, γνωρίζουν το τηλέφωνο της πυροσβεστικής και την οδό διαφυγής. Υπάρχει το ενδεχόμενο να μην μπορούν να βασιστούν στη δική σας βοήθεια, αν εσείς δεν είστε μαζί τους ή έχετε τραυματιστεί.

7. Ψυχραιμία

Οι φωτιές μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία και πάνω στην ένταση είναι εύκολο να πανικοβληθείτε. Αν όμως έχετε ήδη σκεφτεί ένα σχέδιο δράσης  θα ξέρετε ακριβώς τι πρέπει να κάνετε, ώστε να περιορίσετε την φωτιά, να καλέσετε σε βοήθεια και το κυριότερο να παραμείνετε ασφαλείς εσείς και η οικογένειά σας.