Η πρόβλεψη του καιρού παίζει σημαντικό ρόλο στην ζωή μας και στις δραστηριότητες μας. Πολλές φορές μάλιστα μια ξαφνική αλλαγή του καιρού μας πιάνει απροετοίμαστους και μας χαλάει τα σχέδια. Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να διαβάζουμε τον καιρό με την παρατήρηση του γύρω περιβάλλοντος μας. Πως να προβλέπουμε τον καιρό διαβάζοντας τα σημάδια της φύσης. Να παρατηρούμε τα σημάδια της φύσης και να προετοιμαζόμαστε, ακόμη και αν δεν έχουμε συμβουλευτεί το δελτίο καιρού.
Παρατηρώντας τον ουρανό, τον ήλιο και το φεγγάρι προβλέπουμε τον καιρό διαβάζοντας τα σημάδια της φύσης
-
Αν το πρωί , κοιτάζοντας προς την ανατολή, δείτε κόκκινο τον ουρανό, τότε να περιμένετε χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση με πολύ υγρασία. Αντίθετα αν ο ουρανός είναι κόκκινος το απόγευμα στα δυτικά σας, τότε περιμένετε υψηλή ατμοσφαιρική πίεση με ξηρό αέρα.
-
Ένα φωτοστέφανο γύρω από τον ήλιο ή το φεγγάρι συχνά δείχνει ότι πλησιάζει μια καταιγίδα, συνήθως 24 έως 36 ώρες από την ώρα που θα εμφανιστεί. Αυτό οφείλεται σε σωματίδια πάγου που δημιουργούν αυτό το οπτικό φαινόμενο.
-
Αν κοιτάμε δυτικά στον ουρανό και βλέπουμε το ουράνιο τόξο, τότε είναι πιθανό να βρέξει τις επόμενες ώρες. Αντίθετα να το ουράνιο τόξο είναι ανατολικά τότε η βροχή ταξιδεύει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Γενικά να θυμάστε ότι στο Βόρειο Ημισφαίριο η βροχή ταξιδεύει από τα δυτικά προς τα ανατολικά.
-
Φωτεινό και καθαρό φεγγάρι σημαίνει χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση, άρα και πιθανότητα βροχής. Κοκκινωπό φεγγάρι σημαίνει υψηλή ατμοσφαιρική πίεση και συνήθως δεν αναμένουμε βροχή.
-
Αν οι μέλισσες πετάνε κοντά στην φωλιά τους και δεν απομακρύνονται τότε έρχεται άσχημος καιρός. Αντίθετα αν απομακρύνονται από την φωλιά τους, τότε ο καιρός θα παραμείνει καλός.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι αυτοί οι τέσσερις παράγοντες μας βοηθούν σε μεγάλο βαθμό πρόβλεψη του καιρού διαβάζοντας τα σημάδια της φύσης.
Παρατηρώντας τη συμπεριφορά στα ζώα και τα πουλιά
-
Αν τα πουλιά πετάνε ψηλά στον ουρανό, τότε θα έχουμε καλό καιρό. Αν πετάνε χαμηλά και με κινήσεις επιθετικές, τότε έρχεται κακοκαιρία και βροχή. Επίσης αν τα αποδημητικά πουλιά αρχίσουν να φεύγουν νωρίτερα από ότι συνήθως, τότε ο χειμώνας θα μας επισκεφθεί νωρίτερα.
-
Αν τα κατοικίδια ζώα αρχίσουν και αναπτύσσουν πιο έντονο τρίχωμα τότε επίσης ο χειμώνας θα μας επισκεφθεί νωρίτερα και θα είναι βαρύς. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις γάτες. Αν τρίβουν τα αυτιά τους, δεν το κάνουν συχνά, τότε η ατμοσφαιρική πίεση αλλάζει και θα υπάρξουν βροχές.
-
Αν τα ψάρια τσιμπούν το δόλωμα εύκολα και άμεσα, το κάνουν γιατί έρχεται κακοκαιρία. Θέλουν να τραφούν όσο πιο πολύ γίνεται και ύστερα να πάνε πιο βαθιά για να προστατευτούν από την κακοκαιρία.
Προβλέπουμε τον καιρό διαβάζοντας τα σημάδια της φύσης μέσα από τα σύννεφα
Πριν προχωρήσουμε στις κατηγορίες των σύννεφων θα αναφερθούμε στο ύψος των σύννεφων πάνα από την γη. Γενικά όσο υψηλότερα είναι τα σύννεφα, τόσο καλύτερος θα είναι ο καιρός. Τα υψηλά σύννεφα σημαίνουν ψηλή ατμοσφαιρική πίεση και ξηρό αέρα (καλός καιρός)και ίσως ελαφρό αεράκι. Αντίθετα τα χαμηλά σύννεφα δηλώνουν χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση και πιθανή βροχή. Όσο περισσότερο πυκνώνουν και σκοτεινιάζουν τον ουρανό, τόσο πιο παρατεταμένη θα είναι η βροχή. Με αυτό τον τρόπο έχουμε μια γενική πρόβλεψη του καιρού διαβάζοντας την φύση.
Τα σύννεφα χωρίζονται σε 4 κατηγορίες και από αυτές δημιουργούνται άλλες 6 κατηγορίες, μέσα από συνδυασμούς σύννεφων. Έχουμε λοιπόν τα Στρώματα (stratus), τους Σωρείτες (Comulus), οι Θύσανοι (Gίpus) και τους Μελανίτες (Nimbus). Από αυτά δημιουργούνται οι άλλες 6 κατηγορίες τα Θυσανοστρώματα (Cirrostratus),οι Θυσανοσωρείτες (Cirrocumulus), οι Υψισωρείτες (Altocumulus) , τα Υψιστρώματα (Altostratus), οι Στρωματοσωρείτες (Stratocumulus) και οι Σωρειτομελανίτες (Cumulonimbi ). Κάθε σύννεφο μας βοηθάει με τον τρόπο του στην πρόβλεψη του καιρού.
- Στρώματα (Stratus), γκρίζα ομοιόμορφα σύννεφα σαν στρώματα και στη βάση και στη κορυφή τους, συνήθως πολύ κοντά στο έδαφος. Σχηματίζουν ένα συνεχόμενο λευκό στρώμα που μοιάζει πολύ με ομίχλη αλλά συνήθως προμηνύουν καλό καιρό.
- Σωρείτες (Cumulus),σύννεφα που μοιάζουν με μεγάλες άσπρες μπάλες και λάμπουν στο φως του ηλίου. Όταν είναι αραιά προμηνύουν καλό καιρό. Όταν είναι πυκνά μπορεί να φέρουν δυνατή και ξαφνική βροχή.
- Θύσανοι (Cirrus) είναι σύννεφα που προμηνύουν καλό καιρό, βρίσκονται σε μεγάλο ύψος και μοιάζουν με λεπτές συνεχόμενες γραμμές, με άσπρα μικρά φτερά. Λόγω του ύψος τους αποτελούνται κυρίως από κρυστάλλους πάγου.Τον χειμώνα αν φυσάει άνεμος, οι Θύσανοι μας υποδηλώνουν βροχή μέσα στις επόμενες 20 με 30 ώρες.
- Μελανίτες (Nimbus), είναι σύννεφα συνήθως ογκώδη και πυκνά, και ονομάζονται έτσι επειδή η βάση τους είναι πολύ σκοτεινή. Καλύπτουν όλο τον ουρανό και δε βλέπουμε παρά μόνο τη βάση τους. Όταν δημιουργηθούν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει βροχή ή χιόνι στα μέρη που βρίσκονται πάνω από κάποιο ύψος. Οι βροχές που φέρνουν οι Μελανίτες είναι συνεχόμενες, συχνά και καταρρακτώδεις, και μερικές φορές μπορεί να συνοδεύονται και από χαλάζι.
Συνδυαστικές κατηγορίες σύννεφων που μας επιτρέπουν να προβλέπουμε τον καιρό
- Μελανοστρώματα (Nimbostratus), αποτελούνται από σύννεφα τόσο πυκνά που ο Ήλιος ούτε καν ξεχωρίζει. Το χρώμα τους είναι πολύ γκρίζο και πάρα πολύ σκοτεινό σε σύγκριση με όλα τα άλλα είδη νεφών. Έχουν εμφάνιση υγρή και φαίνονται οι γραμμές βροχής που φτάνουν συχνά μέχρι το έδαφος.
- Θυσανοστρώματα (Cirrostratus), σύννεφα αραιά, λευκά προς διάφανα που μοιάζουν με λευκά σεντόνια ή πέπλα. Όταν αρχίζουν και πυκνώνουν τότε ακολουθεί βροχή.
- Θυσανοσωρείτες (Cirrocumulus), σύννεφα με λεπτά άσπρα στρώματα. Έχουν γενικά σχήμα σφαιρικό και μοιάζουν πολύ με μικρά κύματα σε σειρές. Προμηνύουν θερμό μέτωπο και καλό καιρό και εμφανίζονται τις πρωινές ώρες. Το χειμώνα στην περίπτωση που φυσάει προμηνύουν βροχή μέσα στις επόμενες 15 με 20 ώρες.
- Υψισωρείτες (Altocumulus), σύννεφα με σφαιρικό σχήμα σε άσπρες και γκρι αποχρώσεις με σκιές. Μοιάζουν (λόγω σχήματος) με τους θυσανοσωρείτες. Ξεχωρίζουν όμως από τον πολύ μεγάλο σφαιρικό τους όγκο. Αν φυσάει άνεμος, προμηνύουν βροχή μέσα στις επόμενες 15 με 20 ώρες.
- Υψιστρώματα (Altostratus), παρουσιάζονται ομοιόμορφα σαν πυκνά πέπλα με χρώμα ανοικτό γκρίζο προς το γαλάζιο. Δηλαδή δημιουργούν μια λεπτή γκρίζα ή μπλε κουρτίνα, η οποία καλύπτει μερικώς τον ουρανό. Αν τα σύννεφα αρχίσουν να πυκνώνουν αλλά και να σκουραίνουν τότε πλησιάζει βροχή ή χιόνι.
- Στρωματοσωρείτες (Stratocumulus), έχουν χρώμα γκρίζο και λευκό με ακανόνιστα ενδιάμεσα σκοτεινά τμήματα. Συνήθως αποτελούν μάζες κυλινδρικών νεφών με όψη κυλινδρικού φουσκωτού στρώματος. Δεν παράγουν βροχή, αλλά καμιά φορά μετατρέπονται σε μελανοστρώματα που είναι πλέον σύννεφα βροχής.
- Σωρειτομελανίτες (Cumulonimbi ), είναι νέφη συνήθως ογκώδη και πυκνά. Μοιάζουν περισσότερο με βουνά ή τεράστιους πύργους και η βάση τους σχεδόν ακουμπά στο έδαφος. Σχηματίζονται κυρίως στις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και συνήθως μας δίνουν βίαιες και καταρρακτώδεις βροχές που συνοδεύονται συχνά και από χαλάζι.
Τελειώνοντας πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όσο καλά και να προβλέπουμε τον καιρό διαβάζοντας τα σημάδια της φύσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε την αυτοπροστασία μας, όταν επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως χιόνια πλημμύρες και όταν φυσικά επικρατούν κεραυνοί.