You are currently viewing ΑΙΓΙΣ 2022 – 11η άσκηση Εθελοντικών Οργανώσεων

ΑΙΓΙΣ 2022 – 11η άσκηση Εθελοντικών Οργανώσεων

Την 11η άσκηση Εθελοντικών Οργανώσεων «ΑΙΓΙΣ 2022» διοργάνωσε ο Δήμος Θέρμης και οι εθελοντικές οργανώσεις Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, σε συνεργασία με την «Ελληνική Ομοσπονδία Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας» και την υποστήριξη του «Δικτύου για την υποστήριξη της λειτουργίας και της εκπαίδευσης των εθελοντικών ομάδων Πολιτικής Προστασίας σε θέματα φυσικών καταστροφών».

Πραγματοποιήθηκε 7, 8 και 9 Οκτωβρίου στην περιοχή του Φράγματος Θέρμης.

Η ομάδα μας ήταν συνδιοργανώτρια στην 11η άσκηση συνεργασίας Εθελοντικών Οργανώσεων «ΑΙΓΙΣ 2022».

Η ομάδα μας συμμετείχε ασκούμενη ενεργά με 23 άτομα, το πυροσβεστικό όχημά της και εξειδικευμένο εξοπλισμό.

Εικοσιπέντε (25)  εθελοντικές Ομάδες από Ελλάδα και Βουλγαρία συμμετείχαν στο τριήμερο δράσης στο πλαίσιο της άσκησης ΑΙΓΙΣ 2022. Διέμειναν με σκηνές σε οργανωμένο καταυλισμό στο χώρο, δημιουργώντας ένα μικρό “χωριό”.

Τα σενάρια άσκησης περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Δημιουργία καταυλισμού πληγέντων
  • Εγκατάσταση και διαχείριση καταυλισμού θυμάτων από φυσικές καταστροφές,
  • Οργάνωση χώρου συγκέντρωσης ομάδων διασωστών, παροχής διοικητικής μέριμνας, λειτουργία κέντρων επιχειρήσεων και επικοινωνιών εκτάκτων αναγκών.
  • Έρευνα & διάσωση σε ερείπια συνέπεια σεισμού
  • Απεγκλωβισμός μαθητών από σχολικό συγκρότημα συνέπεια σεισμού
  • Έρευνα & Διάσωση σε απόκρημνη ορεινή περιοχή με χρήση σχοινιών
  • Έρευνα & Διάσωση σε υγρό στοιχείο
  • Διάσωση σε αεροσκάφος συνέπεια ατυχήματος
  • Δασοπυρόσβεση – χρήση οχημάτων & πεζοπόρου τμήματος
  • Απεγκλωβισμός ατόμων από τροχαίο ατύχημα

Στο Φράγμα υπήρχε ειδικά διαμορφωμένος χώρος για το κοινό, που έσπευσε να παρακολουθήσει όσα διαδραματίζονταν στο πλαίσιο της άσκησης. Είτε ζωντανά, σε δράσεις οι οποίες εκτυλίσσονταν σε κοντινή απόσταση, είτε μέσα από μεγάλη οθόνη, όταν αφορούσαν επιχειρήσεις σε δασική ή άλλη περιοχή.

Τα μέλη μας συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα σενάρια της άσκησης και στο ιατρείο. Επίσης, η ομάδα μας “Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Μίκρας”, είχε αναλάβει με απόλυτη επιτυχία τις τηλεπικοινωνίες και την γραμματεία της άσκησης μαζί με την Ομάδα “Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Θέρμης”.

Μέσα από την 3ήμερη άσκηση ΑΙΓΙΣ οι 330 συμμετέχοντες εθελοντές, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Συνεργάστηκαν και αντάλλαξαν γνώση. Απέκτησαν περισσότερη εμπειρία, εφαρμόζοντας τις γνώσεις τους.

O αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνος Κουγιουμτζίδης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο ετοιμότητας των μελών των Εθελοντικών Ομάδων. Τιμητικές πλακέτες δόθηκαν σε όλες τις εθελοντικές ομάδες που συμμετείχαν. Επίσης, όλοι οι εθελοντές παρέλαβαν βεβαιώσεις συμμετοχής.