You are currently viewing Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού
Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Μίκρας

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

5 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού

Σημαντικές πρωτοβουλίες – μορφές Εθελοντισμού έχουν αναπτυχθεί από τις τοπικές κοινωνίες.
Δρουν σε τομείς όπως: Η Πολιτική Προστασία (έκτακτες καταστάσεις, θεομηνίες, φυσικές καταστροφές, σεισμοί κ.ά.). Η προστασία του Περιβάλλοντος (αντιμετώπιση πυρκαγιών, δενδροφυτεύσεις, αποψιλώσεις, καθαρισμοί ακτών κ.ά.). Η βελτίωση δημόσιων χώρων. Η διατήρηση και προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς κ.α.

Εμείς, οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Μίκρας, γιορτάζουμε φέτος (2020) 11 χρόνια συνεχούς προσφοράς μας στον άνθρωπο και την κοινωνία.
Μια προσφορά η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις, πραγματώνεται αντιμετωπίζοντας δύσκολες συνθήκες. Φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, τροχαία ατυχήματα κ.α. Πάντα με αγάπη για τον συνάνθρωπό μας και το περιβάλλον που ζούμε. Συνεχίζουμε την προσφορά μας με πίστη, χαρά αλλά και ευθύνη κάθε φορά που θα μας ζητηθεί από τους κρατικούς και τοπικούς φορείς.

Ας θυμηθούμε τι σημαίνει εθελοντισμός και τι κερδίζεις με το να είσαι εθελοντής.

Η 5η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού» βάσει ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 1985.

Ο εθελοντισμός είναι μία ανιδιοτελής προσφορά που συμβάλλει στη συνολική ευημερία και προστασία της κοινωνίας. Είναι η ηθελημένη, μη υποχρεωτική, παροχή υπηρεσιών χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής. Λειτουργεί προς όφελος της κοινωνίας και στηρίζεται στην αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη.

Αποτελεί ένα ανθρωπιστικό κίνημα και αποτελεί το μεγάλο και αποτελεσματικό μέσο κοινωνικής αλληλεγγύης και προσφοράς.
Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Μη Κυβερνητικών Οργανισμών:

«Εθελοντισμός είναι η πρόθυμη δέσμευση ενός ατόμου να εργαστεί χωρίς αμοιβή για ένα καθορισμένο ή αόριστο χρονικό διάστημα για το γενικό καλό της κοινωνίας».

  • Ο εθελοντισμός πρεσβεύει τις αξίες και τα ιδανικά της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού.
  • Ο εθελοντισμός δεν είναι επάγγελμα. Η εθελοντική εργασία είναι μη κερδοσκοπική. Δεν αμείβεται και δεν κοστολογείται, ούτε συναρτάται με ανταπόδοση σε υπηρεσίες, σε κοινωνική θέση ή εξουσία
  • Ο εθελοντισμός είναι θέμα επιλογής και προσφέρεται αυτόβουλα
  • Ο εθελοντισμός ωφελεί την κοινωνία και τον εθελοντή
  • Ο εθελοντισμός είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν και να βοηθούν στην περιοχή τους
  • Ο εθελοντισμός είναι ένα μέσο να αντιμετωπίζουν και να προλαμβάνουν τα άτομα ή οι ομάδες τις ανθρώπινες, περιβαλλοντικές και κοινωνικές ανάγκες ή καταστροφές και στοχεύει στην κάλυψη τόσο ατομικών, όσο και συλλογικών αναγκών που προκύπτουν απο τις παραπάνω αιτίες
  • Ο εθελοντισμός προσφέρεται σε οργανωμένα πλαίσια
  • Ο εθελοντισμός σέβεται τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό των άλλων

Εθελοντής είναι ο ενεργός πολίτης που προσφέρει, χωρίς να υποχρεώνεται και χωρίς να αμείβεται, την βοήθεια του στον συνάνθρωπό του και το περιβάλλον.

Διακατέχεται και υποκινείται από αλτρουισμό, αλληλεγγύη, ευθύνη και προσκομίζει για τον εαυτό του μόνο ψυχικά οφέλη όπως να:

  • Αναγνωρίζει και αξιοποιεί τις προσωπικές του δεξιότητες
  • Συνεργάζεται και λειτουργεί αποτελεσματικά σε μία ομάδα, να έρχεται σε επαφή με νέους ανθρώπους
  • Αναπτύσσει τις κοινωνικές του δεξιότητες, δημιουργεί νέες φιλίες και νέες συνεργασίες
  • Αναδεικνύει την αξία της συνεργασίας μέσα στις ομάδες, απαλείφοντας το αίσθημα του ανταγωνισμού
  • Διδάσκει στο άτομο να σέβεται και να αλληλοεπιδρά ωφέλημα μέσα στο κοινωνικό σύνολο
  • Διευρύνει τους ορίζοντες του, μαθαίνοντας νέα πράγματα για τη ζωή και το περιβάλλον στο οποίο ζούμε
  • Μέσα από την εμπειρία του, μαθαίνει πόσο σημαντικό είναι να συμβάλλουμε στο περιβάλλον που ζούμε, ώστε να καλυτερεύσουμε τις συνθήκες ζωής μας.

Όλα αυτά συνθέτουν την ομάδα μας και κάθε ένα από εμάς, τα μέλη αυτής της ομάδας, κάνοντας πράξη και στηρίζοντας τον εθελοντισμό, με μοναδικό σκοπό το όφελος της κοινωνίας μας.

Στη σύγχρονη εποχή ο Εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων. Στοχεύει στο συλλογικό όφελος και στη συμμετοχή στα κοινά και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργούν η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους στη χώρα μας πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με πληθώρα εθελοντικών δράσεων και κύρια πεδία εφαρμογής το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό, τις Κοινωνικές Υπηρεσίες και Αναπτυξιακά Προγράμματα. Οι περισσότερες από αυτές τις οργανώσεις στηρίζουν τις δράσεις τους στην εθελοντική εργασία, ενώ άλλες συνδυάζουν ένα δίκτυο αμειβομένων στελεχών και εθελοντών.

Ο Εθελοντισμός δεν είναι απλώς ένας όρος, είναι μια πολυμορφική διαδικασία και στάση ζωής.

Επιδρά εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα, αφορά όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων. Προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.
Μια εθελοντική δράση στοχεύει όχι μόνο στην πρόσκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά και στην αντιμετώπιση των αίτιων του. Την ενδυνάμωση των επωφελούμενων και τη συνεχή λειτουργία δομών υποστήριξης.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα της οικονομικής κρίσης και της αποδυνάμωσης του κοινωνικού κράτους έχουν εμφανιστεί νέες μορφές Εθελοντισμού με τοπική δράση, όπως τα δίκτυα ανταλλαγής υπηρεσιών-τράπεζες χρόνου, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φροντιστήρια, τα κοινωνικά ιατρεία και φαρμακεία κ.ά.

Μην διστάζεις να γνωρίσεις την ομορφιά του…
Μην διστάζεις να προσφέρεις σε ότι εσύ μπορείς…
Μην διστάζεις να γνωρίσεις την προσφορά μας…
Εθελοντισμός είναι αγάπη σε πράξη!