You are currently viewing Ποτέ νερό σε λάδι που καίγεται.

Ποτέ νερό σε λάδι που καίγεται.

ΣΚΕΥΟΣ ΠΙΑΝΕΙ ΦΩΤΙΑ!

1. Να αντιμετωπίσετε μια φωτιά σε μαγειρικό σκεύος μόνο όταν είναι στο αρχικό της στάδιο και είστε απόλυτα σίγουροι ότι μπορείτε να την σβήσετε μένοντας ασφαλείς.

2. Αν έχετε κουβέρτα πυρόσβεσης, τοποθετήστε την πάνω στο μαγειρικό σκεύος.

3. Μην μετακινείτε το σκεύος.

4. Κλείστε τον διακόπτη της εστίας (αν είναι ασφαλές να το κάνετε)

5. Αν δεν έχετε κουβέρτα πυρόσβεσης, βρέξτε μια πετσέτα, στύψτε την προσεκτικά και καλύψτε το σκεύος.

6. Αφήστε το σκεύος να κρυώσει.

7. Μην ρίχνετε ποτέ νερό στο σκεύος.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ

Ο πιο κοινός τύπος πυρκαγιάς προκαλείται από τηγάνισμα.
4000 άτομα τραυματίζονται σε τέτοιου είδους φωτιές κάθε χρόνο.
Σκεφτείτε τι κάνετε όταν τηγανίζετε. Θερμαίνετε μικρή ποσότητα λαδιού σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Το λάδι δεν προκαλεί μόνο τρομερά εγκαύματα, αλλά μπορεί επίσης να αναφλεγεί.
Είναι το ιδανικό καύσιμο για πυρκαγιά και δύσκολο να κατασβεστεί.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

1. Ποτέ μην γεμίζετε το σκεύος παραπάνω από το 1/3.

2. Το φαγητό να είναι στεγνό πριν το τοποθετήσετε στο σκεύος (το νερό μπορεί να προκαλέσει έκρηξη στο λάδι).

3. Ελέγξτε την θερμοκρασία με ένα μικρό κομμάτι ψωμί ή πατάτας. Αν αρχίσει να τηγανίζεται αμέσως, το λάδι είναι αρκετά ζεστό.

4. Αν το λάδι αρχίζει να καπνίζει, μην βάζετε μέσα φαγητό. Σβήστε την θερμότητα και αφήστε το να κρυώσει.

5. Μην αφήνετε ποτέ το σκεύος χωρίς να το προσέχετε.

6. Αν δείτε φλόγες, ποτέ μην ρίξετε νερό στο σκεύος. Θα εκραγεί. (Ανατρέξτε και στο “Φωτιά στην Κουζίνα”)

7. Ο ασφαλέστερος τρόπος να τηγανίσετε, είναι να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική φριτέζα. Ο θερμοστάτης σταματάει την λειτουργία, πριν υπερθερμανθεί.

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Ο κύριος κανόνας είναι να βγείτε έξω, αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση. Αν έχει εξαπλωθεί από το σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά, τότε είναι σχεδόν βέβαιο, ότι ήδη θα έχει εξαπλωθεί πολύ.

 

http://youtu.be/Bh5WnbBx7XI