You are currently viewing 16/10 Παγκόσμια Ημέρα ΚΑΡΠΑ

16/10 Παγκόσμια Ημέρα ΚΑΡΠΑ

Η Ημέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς τιμάται κάθε χρόνο την 16η Οκτώβρη μετά την πρώτη διακήρυξή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012.

Κάθε 16 Οκτωβρίου έχουμε την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΠΑ.

Αφορά τις τεχνικές καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης, τη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και τις πρώτες βοήθειες που είναι απαραίτητες σε μια καρδιακή ανακοπή.

Στόχος της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΚΑΡΠΑ είναι η ευαισθητοποίηση και η εκπαίδευση του κοινού. Έτσι ώστε να αυξηθεί η πιθανότητα επιβίωσης για ανθρώπους που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή, καθώς τα πρώτα λεπτά που ακολουθούν θεωρούνται πολύ σημαντικά για τη ζωή τους.

Η καρδιακή ανακοπή, αποτελεί μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στην Ευρώπη με 400.000 θύματα κάθε χρόνο (European Cardiovascular Disease Statistics, 2017). Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να προσβάλει φαινομενικά υγιή άτομα, κάθε ηλικίας, σε οποιαδήποτε στιγμή, συχνά, χωρίς προειδοποίηση. Παρ’ όλη την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης, η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή παραμένει χαμηλή, σε ποσοστά 5-10% (American Heart Association, 2015).

Μελέτες έχουν δείξει ότι η εφαρμογή Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης από τους παρευρισκόμενους, μέχρι την έλευση της εξειδικευμένης βοήθειας αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσής του.

Κάθε χρόνο περίπου 350.000 Ευρωπαίοι θα υποστούν έξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Οι καρδιακές ανακοπές μπορεί να συμβούν οπουδήποτε. Για παράδειγμα στο δρόμο, την δουλειά, ή στην άθληση ή κατά την διάρκεια άλλης έντονης δραστηριότητας. Συνήθως, συμβαίνει στο σπίτι.

Σήμερα, λιγότεροι από ένας στους δέκα από αυτούς τους ασθενείς επιβιώνουν. Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από περαστικούς (ΚΑΡΠΑ) αυξάνει 2-3 φορές την επιβίωση, αλλά σήμερα γίνεται μόνο σε 1 στις 5 έξω-νοσοκομειακές ανακοπές.
Εάν αυξηθεί αυτός ο αριθμός θα μπορούσαν να σωθούν 100.000 ζωές στην Ευρώπη ανά έτος. «Δυστυχώς μόνο μια μικρή μειοψηφία των θυμάτων καρδιακής ανακοπής θα λάβουν αυτή τη ζωτική βοήθεια έγκαιρα, ώστε να σωθεί η ζωή τους»  λέει η καθηγήτρια Maaret Castrén, του Karolinska Institutet της Σουηδίας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης  (Ε.Σ.Α.).

Τα ποσοστά της ΚΑΡΠΑ από περαστικούς διαφέρει πολύ στην Ευρώπη. Η Ανδαλουσία της Ισπανίας έχει ποσοστά χαμηλά 12%, η Γερμανία 15%, η Ολλανδία 61% και η Νορβηγία 59%.
Τα ποσοστά επιβίωσης διαφέρουν ανάλογα με τις συνθήκες με κάποιες χώρες (ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη) να είναι μέχρι και 6%. Ενώ σε χώρες με εξαιρετικά ποσοστά ΚΑΡΠΑ από περαστικούς, όπως στην Ολλανδία και τη Νορβηγία αυτά τα ποσοστά επιβίωσης φτάνουν και το 40%.

«Αν μπορούσαμε να ανεβάσουμε τη συχνότητα της ΚΑΡΠΑ από περαστικούς στην Ευρώπη στα επίπεδα των χωρών με τη καλύτερη επίδοση, τότε περίπου 100.000 άνθρωποι θα σώζονταν κάθε χρόνο ανά την Ευρώπη»

Με βεβαιότητα εάν εκπαιδευτούν περισσότεροι άνθρωποι (π.χ. σε αεροδρόμια , γυμναστήρια, ξενοδοχεία και αλλού) και εάν τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές (Ε.Α.Α.) σε στρατηγικά σημεία, το 50% των θανάτων από καρδιακή ανακοπή μπορούν ουσιαστικά να αποφευχθούν.

Η καμπάνια του Ε.Σ.Α. «Επανεκκίνηση καρδιάς» έρχεται μετά από μια δήλωση του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2012. Καλούνται τα κράτη- μέλη να ορίσουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ενημέρωσης για την Καρδιακή Ανακοπή με σκοπό την βελτίωση της ενημέρωσης και την εκπαίδευση του κοινού, των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας.

Το Ε.Σ.Α. κινητοποιεί την υποστήριξη όλων των εθνικών οργανισμών αναζωογόνησης της Ευρώπης για την προώθηση της καμπάνιας , που περιλαμβάνει αφίσες , έντυπα οδηγίες ΚΑΡΠΑ και ιδέες για εκδηλώσεις σε σχολεία, νεανικές οργανώσεις και αθλητικές ομάδες.

«Η ΚΑΡΠΑ είναι ευκολότερη από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, και σώζει ζωές» λέει η καθηγήτρια Castrén.« Οι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν ΚΑΡΠΑ και αυτό είναι κατανοητό, αλλά η καμπάνια μας θα δείξει ότι είναι μια απλή διαδικασία που μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι. Απλοί πολίτες έχουν τη δύναμη και την ικανότητα να σώσουν ζωές σε αυτές τις συνθήκες. Ακόμα και μια μικρή αύξηση στο ποσοστό του κοινού που εφαρμόζει ΚΑΡΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις θα σώσει πολλές ζωές. »

 

Τα βήματα για επιτυχή ΚΑΡΠΑ

Κάλεσε

  • Σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλές να πλησιάσετε
  • Ελέγξτε το θύμα για κάποια αντίδραση

  • Καλέστε Βοήθεια
  • Γύρετε πίσω το κεφάλι, σηκώστε το πηγούνι και ελέγξτε την αναπνοή
  • Καλέστε ασθενοφόρο και δηλώστε το όνομά σας, πού βρίσκεστε, περιγράψτε τι συμβαίνει

Συμπιέσεις

  • Τοποθετήστε τον καρπό του ενός χεριού στο κέντρο του στήθους
  • Βάλτε το άλλο χέρι από πάνω και κλειδώστε τα δάκτυλα
  • Συμπιέστε το στήθος στο ρυθμό του “Stayin’ Alive” μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο ή απινιδωτής
  • Αν θέλετε δώστε 2 αναπνοές κάθε 30 συμπιέσεις , αλλιώς συνεχίστε να συμπιέζετε το στήθος. ( Οι εμφυσήσεις πλέον γίνονται μόνο με συσκευή οξυγόνωσης λόγω κορονοϊού / μάσκα οξυγόνου ή AMBU)
  • Μην ανησυχείτε δεν μπορείτε να βλάψετε τον άρρωστο
  • Αν μπορείτε να εναλλάσσετε αυτόν που κάνει τις συμπιέσεις κάθε 2 λεπτά
  • Αν έρθει κάποιος να βοηθήσει ζητήστε του να ψάξει για εξωτερικό απινιδωτή.

Απινίδωση

Εάν έρθει απινιδωτής, ανοίξτε τον αμέσως και ακολουθήστε τις οδηγίες.

Σχόλια του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας

Ο Simon Gillespie, Πρόεδρος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας δήλωσε: « Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν άδικα από καρδιακή ανακοπή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απαράδεκτος.
Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές όπως οι Ολλανδοί και οι Νορβηγοί αποτελούν απόδειξη πως αν εκπαιδευτούν περισσότεροι άνθρωποι στην ΚΑΡΠΑ και έχουν πρόσβαση σε απινιδωτή τα ποσοστά επιβίωσης θα ανεβούν.
Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα να διδάσκεται κανονικά η αναζωογόνηση στα σχολεία. Νέα νομοθεσία να απαιτεί απινιδωτές σε πολυσύχναστα δημόσια μέρη, όπου μπορεί να συμβεί καρδιακή ανακοπή.

Το Ε.Σ.Α. λέει ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 385.000 έξω-νοσοκομειακές καρδιακές ανακοπές, με επιβίωση κάτω από 1 στους 10. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμβαίνουν περίπου 30.000 έξω-νοσοκομειακές καρδιακές ανακοπές, με επιβίωση περίπου 20%.

Το Ε.Σ.Α. δηλώνει ότι αν αυξηθεί η επιβίωση στο 40% , όπως στις χώρες με μεγαλύτερη απόδοση όπως η Νορβηγία , γύρω στις 100.000 περισσότερες ζωές ανά την Ευρώπη θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο. Το Βρετανικό ίδρυμα Καρδιολογίας εκτιμά ότι ο αριθμός θα είναι περίπου 6.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Μίκρας διαθέτουν πιστοποιημένους εκπαιδευτές στις Α’ Βοήθειες.

Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Μίκρας εκπαιδεύουν τα μέλη του τομέα Α’ Βοηθειών στο ΚΑΡΠΑ.
Συχνά εκπαιδεύουν ενδιαφερόμενες ομάδες συλλόγων. Επίσης, πραγματοποιούν ενημερώσεις και εκπαιδεύσεις σε σχολεία και ιδρύματα. 

Επικοινωνήστε μαζί μας πατώντας εδώ ώστε να οργανώσουμε μια παρουσίαση ή εκπαίδευση σε σας.