You are currently viewing Πώς γίνομαι Ραδιοερασιτέχνης

Πώς γίνομαι Ραδιοερασιτέχνης

Για να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης πρέπει να περάσει με επιτυχία εξετάσεις, που διενεργούνται δύο φορές το χρόνο, συνήθως κάθε Μάιο και κάθε Δεκέμβριο, από τις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες στο τμήμα μεταφορών και επικοινωνιών της περιοχής σας.

Οι εξετάσεις γίνονται πλέον ηλεκτρονικά με ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή (αντίστοιχη δηλαδή διαδικασία με αυτήν του διπλώματος οδήγησης)  όπου επιτρέπονται έως 20 λανθασμένες απαντήσεις σε σύνολο 100 ερωτήσεων.

Θα πρέπει να προηγηθεί περίπου ένα μήνα πριν η σχετική αίτηση συμμετοχής σας στις εξετάσεις στο τμήμα μεταφορών και επικοινωνιών της Περιφέρειας σας με συνημμένα κάποια δικαιολογητικά και παράβολα περίπου 25€ που θα σας πουν επί τόπου αλλά πλέον και ηλεκτρονικά στην αντίστοιχη πλατφόρμα του gov.gr : https://www.gov.gr/ipiresies/polites-kai-kathemerinoteta/telepikoinonies/summetokhe-se-exetaseis-gia-apoktese-ptukhiou-radioerasitekhne

Θα πρέπει επίσης να έχετε προαποφασίσει σε πιο επίπεδο άδειας θέλετε να εξεταστείτε,  δηλαδή εάν θα δώσετε εξετάσεις για την εισαγωγική κατηγορία (SY) ή για την κατηγορία 1 (SV).

H διαφορά μεταξύ των δύο παραπάνω κατηγοριών άδειας είναι ότι ως κάτοχος άδειας εισαγωγικού επιπέδου (SY) δεν έχετε δικαίωμα να εκπέμψετε σε όλες τις εκχωρημένες συχνότητες που μπορούν να εκπέμψουν οι κάτοχοι άδειας κατηγορίας 1 (SV). Επίσης, ότι  δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ισχύ άνω των 20w στις εκπομπές σας σε αντίθεση με τους κατόχους άδειας κατηγορίας 1 (SV) που μπορούν να λειτουργούν τον εξοπλισμό τους με ισχύ έως 500w.

Από την άλλη πλευρά,  η εξεταστέα ύλη για την εισαγωγική κατηγορία (SY) είναι πολύ ευκολότερη από την αντίστοιχη κατηγορίας 1 (SV) και οι πιθανότητες επιτυχίας στις είναι πολύ μεγαλύτερες κυρίως εάν δεν έχετε ήδη κάποια εξοικείωση με το αντικείμενο. Εξάλλου, μεγάλο ποσοστό των πρόσφατα αδειούχων ραδιοερασιτεχνών κατηγορίας 1 (SV) ξεκίνησε από την εισαγωγική κατηγορία (SY) και έπειτα αναβάθμισε την άδειά του όταν εξοικειώθηκε με τον ραδιοερασιτεχνισμό μέσω της πρακτικής και νόμιμης ενασχόλησής του.

Φυσικά και με τις δύο άδειες μπορούν να επιτευχθούν νόμιμα οι επικοινωνίες τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο!

Σε γενικές γραμμές η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει ραδιοθεωρία, κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών, βασικές γνώσεις ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογίας, στοιχειώδεις γνώσεις Αγγλικής γλώσσας, βασικούς χειρισμούς ασυρμάτου, εκμάθηση του φωνητικού αλφάβητου και φυσικά αγάπη για τον ασύρματο και την επικοινωνία!

Πηγή: https://svforum.gr