You are currently viewing Προστασία συμπολιτών στη Λαϊκή

Προστασία συμπολιτών στη Λαϊκή

Κάθε Σάββατο στο Πλαγιάρι Μίκρας, στο Δήμο Θέρμης πραγματοποιείται Λαϊκή αγορά.

Σήμερα Μεγάλο Σάββατο αναμενόταν μεγάλη προσέλευση στη Λαϊκή αγορά.

Οι Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας  Μίκρας παρευρέθηκαν στην Λαϊκή, χωρίς κανένα κέρδος, ανιδιοτελώς, με συμβουλευτικό χαρακτήρα, κατόπιν απαίτησης της Αστυνομίας και του Δήμου Θέρμης.

Ο σκοπός της παρουσίας των εθελοντών ήταν να θυμίζουν στους συμπολίτες να κρατάνε αποστάσεις και να μην πιάνουν τα αγαθά χωρίς γάντια, ώστε να μην κλείσουν οι λαϊκές όπως απαίτησαν κάποιοι. 

Λόγω των μέτρων προστασίας κατά του κοροναϊού, οι πάγκοι της Λαϊκής απέχουν μεταξύ τους 2 μέτρα.

 

Οι περιορισμοί που ισχύουν

Το υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού, έχει ανακοινώσει τους περιορισμούς που τίθενται σε ισχύ για την ασφαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών.
Έτσι αφαιρέθηκαν όλα τα είδη τα βιομηχανικά, τα πλαστικά, τα ρούχα. Παρέμειναν τα χαρτικά και όλα τα τρόφιμα. “Όλα τα υπόλοιπα δεν θα πωλούνται στις λαϊκές αγορές -ρούχα, εσώρουχα κ.α” είχε τονίσει σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης.

Τι πωλείται

Στις λαϊκές πωλούνται πλέον πρωτογενή διατροφικά προϊόντα γης, νωπά οπωροκηπευτικά, αυγά, ελιές ελαιόλαδο, οίνος, μέλι, πουλερικά και κουνέλια, βιολογικά νωπά προϊόντα, τα οποία είναι πιστοποιημένα, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και φέρουν το ειδικό σήμα αναγνώρισης βιολογικών προϊόντων, νωπά αλιευτικά προϊόντα θάλασσας, γλυκών υδάτων, υδατοκαλλιέργειας καθώς και μεταποιημένα διατροφικά προϊόντα και κατεψυγμένα τρόφιμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται τυροκομικά, αλλαντικά, ξηροί καρποί, όσπρια, ρύζι, ζαχαρώδη προϊόντα, καφές, οίνος αλλά και κατεψυγμένα τρόφιμα (αλιεύματα, λαχανικά, κρεατικά), είδη σφολιάτας και παρασκευάσματα ζύμης.

ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ

  • Πλένουμε τα χέρια μας τακτικά και σχολαστικά με σαπούνι και νερό ή με αλκοολούχο διάλυμα και αποφεύγουμε την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
  • Καλύπτουμε τον βήχα ή το φτέρνισμα με χαρτομάντιλο το οποίο απορρίπτουμε άμεσα στα απορρίμματα. Αν αυτό δεν είναι διαθέσιμο, καλύπτουμε με το εσωτερικό του αγκώνα.
  • Εάν εμφανίσουμε ήπια συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχας, καταρροή, πυρετός ≤ 37,6 °C, πονόλαιμος) παραμένουμε στο σπίτι σε απομόνωση και παρακολουθούμε την υγεία μας.
  • Σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων ή όταν τα ήπια συμπτώματα επιμένουν για περισσότερο από 5 ημέρες ή εάν ανήκουμε σε ευπαθή ομάδα  (ηλικιωμένα άτομα, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, αρτηριακή υπέρταση, ανοσοανεπάρκεια) επικοινωνούμε άμεσα με ιατρό για αξιολόγηση.
  • Εάν λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή συμμορφωνόμαστε στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ

  • Δεν ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος (βήχα, καταρροή, πυρετό, πονόλαιμο).
  • Αποφεύγουμε χώρους συγχρωτισμού, επισκέψεις σε οικίες και παραμονή σε ανοιχτούς χώρους σε συνθήκες συγχρωτισμού.
  • Αποφεύγουμε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
  • Αποφεύγουμε αυστηρά τις επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
  • Αποφεύγουμε αυστηρά την επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ακολουθούμε αυστηρά όλα τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πολύ καλό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας ή τήρηση απόστασης τουλάχιστον 2 μέτρων).